Categories
Hälsa, Nyheter

Japanskt Matcha-te – Harmoni i vardagen

Detta finmalda illgröna pulver ger en skön rofylld känsla i kroppen och ett skarpare sinne. Det är en av de rikaste källorna i världen på nyttiga ämnen. Den kan användas till häftig färgsättning och för sina goda näringsegenskaper i bl.a smoothies, matlagning och bakning. Den innehåller många viktiga vitaminer och mineraler, detta är en naturlig hälsokälla!

Testa dricka matcha-te!

Det fantastiska matcha-teet kommer från Asien, där det varit en viktig del av den Japanska te-ceremonin i flera århundraden. Matcha te har bland annat använts inom zen-buddhistiska ceremonier sedan 1100-talet, även om matcha-te dracks långt innan dess. Det var i Kina detta gröna teets framställning och användning tog fart, som sedan fick fäste i Japan. Nu har det tagit fart också i västvärlden. Äntligen går det att ta del av denna välgörande, härliga kopp te även här.

Hur framställs matcha-te?

Detta te liknar inte det gröna te som funnits på marknaden under många år nu. Processen börjar redan innan tebladen är redo för skörd. I veckorna som leder upp till plockningen så skyddas bladen mot solens strålar för att de ska samla på sig så mycket klorofyll som möjligt. Således är matcha-te sprängfullt med detta viktiga ämne. Sedan plockas bladen för hand och behandlas med ånga – för att de inte ska oxideras. Därefter torkas bladen, för att sedan malas ner till ett pulver som då blir den färdiga produkten, matcha-te. De bästa sorterna mals med stenkvarnshjul gjorda av granit. Då kan det ta upp till en timmes malning för att få ihop 30 gram matcha-te.

Till skillnad från andra sorters te så ska inte matcha-teet silas bort. Istället blandas pulvret med varmt vatten och dricks som det är. En klar fördel med detta är att kroppen får i sig alla näringsämnen som finns i tebladen. Vattnet ska inte vara kokande utan precis så varmt att det går att lösa upp pulvret. Hur tjockt man vill ha det är en smaksak, det är bara att lägga i mer te tills konsistensen är perfekt.

Förutom att drickas som vanligt te så kan matcha-te också användas på andra sätt. En del gör kakor med det vilket leder till vackert grönfärgade bakverk. Eller så kan man göra glass med matcha, den ser ut som pistageglass men smakar naturligtvis helt annorlunda. I Japan så används teet vid förberedelsen av olika sorters sushi. En del använder detta te på grund av dess färg, andra för dess smak och vissa för upplevelsen.

Matcha-te för hälsan?

Matcha-te är ett naturligt kosttillskott fullt av nyttiga ämnen. Ämnen i teet förebygger oxidering i cellerna, och har kallats för ett naturligt rostskyddsmedel. Tack vare att tebladen inte silas bort utan blandas ut med vatten, så får kroppen i sig mer av de viktiga ämnena.

Istället för att ta en kopp kaffe kan man med fördel ta sig en kopp matcha för att bli lite piggare. Matcha innehåller mer koffein än vanligt te, även om det inte når upp till samma mängd som i en kopp kaffe, detta ger en mindre aggressiv koffeinkick. Vid känslighet för koffein är det dock bäst att inte dricka teet precis före läggdags. Samtidigt som teet kan göra dig piggare så upplever de flesta en känsla av välbehag och lugn, en avstressande effekt. Vem har inte behov av detta för att orka med dagen? Matcha-te innehåller bl.a vitamin C, zink och selen, mineraler som annars mer vanligtvis tas i tablettform. Det är även rikt på fibrer och klorofyll tack vare sättet som det skördas och förbereds på.

Nyttan av att dricka matcha

Det finns som tidigare nämnts många bra anledningar till att dricka en kopp matcha-te, drycken med den gröna, vackra färgen. Eftersom det är ett finmalt pulver går det också med fördel att ha i smoothies, juicer eller desserter.

Smaken av matcha är ganska speciell, vilket gör det till en intressant krydda i matlagningen. Grytor och soppor är bra exempel på rätter där det gärna går att tillsätta lite matcha. Eller så kanske det blir ens hemliga ingrediens i de smaskiga köttbullarna? En av de senaste trenderna på olika caféer runt om i landet är matcha-latte. Även om mjölken tar bort en del av smaken så ger det ändå en god och hälsosam dryck.

Olika sorters kvalitet

Vi rekommenderar att du väljer bra kvalitet på matcha-te, och detta valet har vi redan gjort åt er. Vårt alternativ är ett organiskt alternativ som du kan vara säker på kommer från de finaste gröna bladen. Allt te kommer i olika graderingar och detta gäller också för matcha. Vilken gradering som är bäst kan också bero på vad den ska användas till. Om matchat bara ska blandas i smoothies eller kakor så behöver det inte vara allra högsta graden. Organiskt odlad är dock alltid att föredra. Den högsta graden, som ibland kallas för ceremonigraden, är de yttersta skotten på tebusken. Ju längre ner på plantan bladen kommer ifrån, desto lägre gradering.

Ceremonigraden används, som namnet antyder, vid den japanska te-ceremonin. Här är det allra bästa nödvändigt. Denna grad, och graderna snäppet under, är att rekommendera för de som ska dricka pulvret som te. För att få den allra bästa smaken lönar det sig att investera i ett matcha-te av högre kvalitet.

Det finns så många utmärkta anledningar till att dricka matcha, att det är bäst att inte vänta längre med att komma igång.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kategorier

Senaste kommentarer