2018-05-14 10:00
Modernatur

 Vi har alla varit där: Vi borde skriva en uppsats, skicka en e-post, göra vårt jobb!


Vi har deadlines, platser att besöka, folk att möta, och ändå så finner vi oss själva (ännu en gång) på Facebook för att kontrollera vår tidslinje, gå igenom allt nytt på Instagram eller komma ikapp med uppdateringarna på Twitter.

Vare sig det är fråga om YouTube, Facebook eller Twitter så är vi alla experter på att distrahera oss själva och så undrar vi vart tiden tog vägen!
Genom att lära sig självkontroll och använda befintliga redskap för att fortsatta att vara fokuserat på livet, utan att sugas in i det bildliga svarta hålet.

tips för att minska sociala medier

Nedan är 6 tips för att minska användandet av sociala medier:1. Inga datorer eller mobiltelefoner i sovrummet.

Många människor har mobilen bredvid sängen varje natt där de kollar Facebook eller twitter det första man gör när man vaknar - för att inte missa något viktigt.

 Tyvärr är det här inget bra eftersom själva tekniken, ljuset från våra skärmar för att vara exakt hindrar hjärnan från att frigöra melatonin. Som är ett hormon som signalerar till våra kroppar att det är natt. Vilket i sin tur innebär att det tar längre tid för oss att somna. Sömnbrist i sin tur kan i långa loppet leda till komplikationer.

Praktiskt tips: Köp en väckarklocka. Du måste inte använda din mobil för att vakna varje morgon.

 Att kolla Twitter den där sista gången innan du går och lägger dig kommer inteförändra ditt liv.

2. Skapa en morgonrutin.

Det spelar ingen roll vad det är, bara du avslutar det innan du går online varje morgon. Kanske väntar du med sociala medier/datorer/mobiler efter du haft frukost (något som är helt orealistiskt för många) andra förslag kan vara: meditation, (eller om du är religiös, en daglig bön eller tillbedjan), motion, eller gå ut med hunden.
När du vet att du inte kan koppla upp dig med din mobil eller laptop det första du gör ger din hjärna plats för annat och är ett mycket bättre sätt att starta din dag på.

Praktiskt tips: Du kan använda denna övning med att skapa en rutin när som helst under dagens lopp. Du kanske bestämmer dig för att läsa en bok i en halvtimme varje dag under din lunchrast, till exempel. Lämna din mobil på skrivbordet när du går på lunch exempelvis.

3. Tid för umgänge innebär INGA sociala medier.

Det här fungerar om du har en partner, rumskamrat eller bor hemma. Om du bor ensam så är det svårare, men det finns fortfarande en del praktiska tillämpningar.
Ett exempel är om du och din partner har följande system: När ni är tillsammans, vare sig ni sitter på soffan och läser, sitter vid bordet och äter eller är framför TVn, så är våra mobiler och datorer inte tillåtna. Detta kan tillämpas när du träffar kompisarna för att ta en drink eller ser på sport.

Praktiskt tips: Det kan vara bra att ha dina laddare i ett rum som du inte använder så ofta, detta betyder att när din smartphone måste laddas så försvinner den från rummet. Du kommer att bli förvånad över resultatet, ur synhåll ur sinnet!

4. Skaffa dig ett armbandsur.

Den här är superenkel! Då slipper du använda din telefon för att se vad klockan är! Ett armbandsur är inte bara ett snyggt modetillbehör som inte många personer använder längre, men det fungerar faktiskt för att minska användandet av smartphone (och sociala medier). Så många av oss använder sina mobiler som alarmklocka (ett direkt "brott" mot tips nummer 1), vi ser på telefonerna för att hinna med bussen eller göra en nerräkning av minuterna i klassrummet.

Bara för att en smartphone kan göra något betyder inte att vi måste vara beroende av dem!

Praktiskt tips: Minska ditt beroende av smartphone för allt du behöver (som att veta vad klockan är) och din kontroll av sociala medier kommer att minska också.

5. Stäng av aviseringarna.

Sociala aviseringar är fienden mot allt det som denna artikel försöker åstadkomma. Om din smartphone plingar, vibrerar, lyser upp eller dansar runt varje gång du får en ny vän eller ”gilla”, så kommer den att distrahera dig från vad du än håller på med just då, vare sig du ser på det eller inte!

Praktiskt tips: Stäng av Facebook och Twitter aviseringarna på din laptop eller mobiltelefon. Jag kan garantera dig att du fortfarande kommer att kontrollera dina profiler tillräckligt ofta så du inte behöver oroa dig för att ge dina följare svar i tid. På detta sätt kan du förbli fokuserad och leva i nuet.

6. Du kan inte göra det ensam.

Det finns ett antal appar nu som spärrar av de sociala mediasajter, appar och andra tidskrävande aktiviteter online som du själv väljer. För Apple-klienter kan du till och med spärra av sajter på iPad och iPhone via Inställningar. Där du kan välja vilka appar eller sajter som du vill spärra.
Annan mjukvara som kan hjälpa oss i kampen mot vårt behov av sociala medier inkluderar:

I princip så tillåter apparna dig att begränsa hur mycket tid du använder varje dag på en given sajt.

Slutligen:

Testa att utmana dig själv om du verkligen behöver din smartphone, gå ut och lev!

Prova dessa förslag i en vecka, och se resultaten. Kommentera gärna hur det gick :)


 

Texten har inspirerats av Caleb Cousens från Tiny Buddha

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
Lzkq
Kod från Captcha-bild: