Japanskt Matcha – Mer harmoni i vardagen

Detta finmalda illgröna pulver ger en skön rofylld känsla i kroppen och ett skarpare sinne. En av de rikaste källorna i världen på antioxidanter och aminosyror. Används även till häftig färgsättning och för sina bra egenskaper i smoothies, matlagning, bakning. Innehåller många viktiga vitaminer och mineraler, detta är en naturlig hälsokälla!

Många intressanta fördelar med att dricka matcha-te’!

Det fantastiska matchat kommer från Asien, där det varit en viktig del av den japanska te-ceremonin i flera århundraden. Det har bland annat använts i den zen-buddhistiska ceremonin sedan 1100-talet, även om matcha dracks långt innan dess. Det var i Kina detta gröna te’ med sina speciella egenskaper började framställas, men det fick mest fäste i Japan. Nu har det tagit fart också i västvärlden. Äntligen går det att ta del av denna välgörande, härliga kopp te’ även här.

Hur framställs matcha-te’?

Detta te’ liknar inte det gröna te’ som funnits på marknaden under många år nu. Processen börjar redan innan tebladen är redo för skörd. I veckorna som leder upp till plockningen så skyddas bladen mot solens strålar så att de ska kunna samla på sig så mycket klorofyll som möjligt. Med andra ord så är matcha-te’ sprängfullt med detta viktiga ämne. Sedan plockas bladen för hand och behandlas med ånga, så att de inte oxideras. Därefter ska de torkas för att till sist malas ner till det pulver som känns igen som matcha. De bästa sorterna mals med stenkvarnshjul som är gjorda av granit. Det kan ta upp till en timmes malning för att få ihop 30 gram matcha-te’.

Till skillnad från andra sorters te’ så ska inte matcha-te’ silas bort. Istället blandas pulvret med varmt vatten och dricks som det är. En klar fördel med detta är att kroppen får sig alla näringsämnen som finns i tebladen. Vanligtvis så silar ju bort själva tebladen och förlorar på detta sätt en del av fördelarna. Vattnet ska inte vara kokande utan precis så varmt att det går att lösa upp pulvret. Hur tjockt man vill ha det är en smaksatt, det är bara att lägga i mer te’ tills konsistensen är perfekt.

Förutom att dricka det som vanligt te’ så kan matcha-te’ också användas på andra sätt. En del gör kakor med det vilket leder till vackert grönfärgade bakverk. Eller så kan går det att göra glass av matcha, det ser ut som pistage men smakar naturligtvis helt annorlunda. I Japan så används te’et vid förberedelsen av olika sorters sushi. En del använder detta te’ på grund av dess färg, andra för dess smak och vissa lägger större vikt vid de hälsofördelar det ger.

Matcha-te’ är bra för hälsan

Vad är det då för fördelar med att dricka detta härligt gröna te’? Till att börja med så är matcha-te’ fullt av antioxidanter och aminosyror. Kroppen behöver dessa för att slåss mot de fria radikalerna som kan förorsaka en rad olika sjukdomar, inklusive cancer. De förebygger oxidering i cellerna, och har kallats för ett naturligt rostskyddsmedel. Tack vare att tebladen inte silas bort utan blandas ut med vatten, så får kroppen i sig upp till tio gånger så mycket av dessa antioxidanter jämfört med vanligt grönt te’.

Matcha kan också hjälpa mot högt blodtryck och hjärtsjukdomar, bland annat för att det sänker kolesterolhalten i blodet. En del använder det som ett sätt att kontrollera vikten på grund av att matcha-te’ bidrar till att blodsockerhalten hålls på en någorlunda jämn nivå. Det leder till att det där suget efter mat eller sötsaker försvinner, som är så vanligt och som så ofta leder till en sämre kost.

Istället för att ta en kopp kaffe går det med fördel ta sig en kopp matcha för att bli lite piggare. Matcha innehåller flera gånger mer koffein än vanligt te’, även om det inte når upp till en kopp kaffe. Detta ger en mindre aggressiv koffeinkick. Vid känslighet för koffein är det dock bäst att inte dricka te’et precis före läggdags. Samtidigt som teet kan göra dig piggare så upplever de flesta en känsla av välbehag och lugn, en avstressande effekt. Vem har inte behov av detta för att orka med dagen? Förutom antioxidanter så innehåller matcha-te’ vitamin C, zink och selen, mineraler som annars måste tas i tablettform. Det är rikt på fibrer och klorofyll tack vare det sättet det skördas och förbereds.

Nyttan av att dricka matcha

Det finns som vi nämnt många bra anledningar till att dricka en kopp matcha-te’, drycken med den vackra färgen. Eftersom det är ett finmalt pulver går det också med fördel ha i en smoothie, juice eller desserter. Det är inte alla som tycker om att dricka te’ men som vill förbättra sin hälsa med matcha.

Smaken är också ganska speciell vilket gör det till en intressant krydda i matlagningen. Grytor och soppor är bra exempel på rätter där det gärna går att tillsätta lite matcha. Eller så kanske det blir ens hemliga ingrediens i de smaskiga köttbullarna? En av de senaste trenderna på olika caféer runt om i landet är matcha-latte. Även om mjölken tar bort en del av antioxideringen så ger det ändå en bra effekt med en god dryck som också är hälsosam.

Olika sorters kvalitet

Vi rekommenderar att du väljer bra kvalitet på matcha-te,’ och detta valet har vi gjort åt er. Ett organiskt alternativ som du kan vara säker på kommer från de finaste gröna bladen. Allt te’ kommer i olika graderingar och detta gäller också för matcha. Vilken gradering som är bäst kan också bero på vad den ska användas till. Om matchat bara ska blandas i smoothies eller kakor så behöver det inte vara allra högsta graden. Organiskt odlad är dock alltid att föredra. Den högsta graden, som ibland kallas för ceremonigraden, är de yttersta skotten på tebusken. Ju längre ner på plantan bladen kommer ifrån, desto lägre gradering.

Ceremonigraden används, som namnet tyder på, vid den japanska te’-ceremonin. Här är det allra bästa nödvändigt. Denna grad, och graderna snäppet under, är att rekommendera för de som ska dricka pulvret som te’. För att få den allra bästa smaken lönar det sig att investera i en bättre kvalitet. Det finns så många utmärkta anledningar till att dricka matcha, att det är bäst att inte vänta längre med att komma igång.