Hampafrön är ett av världens mest älskade fröer, och ofta helt ekologiska eftersom hampaväxten inte behöver några gödningsmedel eller dylikt. Människor har nyttjat fröet sedan minst stenåldern.
Fröet är en bra källa för högkvalitativt protein, dessutom så innehåller hampafröet även de essentiella fetterna omega-3 och omega-6. Fröet finns i två varianter skalade hampafrön som är perfekt och ha i det mesta med en god något nötig smak. Sedan finns det helt vanliga hampafrön som har ett hårt och knaprig skal, rikt på kostfibrer.
Kort om hampafröet:

  • Högt innehåll av protein och fibrer
  • Innehåller: Järn, Magnesium och Zink
  • Ett av jordens mest näringsrika fröer

Hampafrön -En jordbruksprodukt

Hampafrön kan med fördel användas inom hälsokost, tack vare dess höga innehåll av nyttiga fetter, protein och mineraler.
Precis som många andra fröer och nötter så är hampafrön ett näringsrikt tillskott som fungerar klockrent som en naturlig jordbruksprodukt. Att byta ut sina fiskoljekapslar och vitamintabletter har flertalet fördelar, inte minst för att du får fibrer i dig.

Olika sätt att använda hampafrön

Hampafrön kan användas i sallader, strö över gröt eller yoghurt, i Müsli, smoothies ja möjligheterna är oändliga. Att tillsätta en matsked eller två med hampafrön i din morgon smoothie är ett bra sätt att öka intaget av omega-3 och protein.

Olika former av hampafrö

Hela hampafrön – har ett hårt skal och lämpar sig väl till bakning, men kan också användas för ett laktosfritt mjölksubstitut (se recept nedanför). Det hårda skalet ger tuggmotstånd vilket vissa uppskattar, med andra ogillar. Tillskillnad från skalade hampafrön innehåller hela frön mer fibrer och mineraler – då skalet innehåller stora mängder av dessa.
Skalade hampafrön – Dessa har blivit allt mer populära i hälsokretsar. Fördelen med dessa är att de är lättare att tugga, de kan enkelt blandas ner i smoothies, müsli eller användas i sallader. Fröna har en nötig och god smak som gör det enkelt att äta dem som snacks.
Hampaproteinpulver – Ett populärt alternativ som snabbt växer i tränings & hälsovärlden. Genom att mala hampafrön framställs ett vegetabiliskt proteinpulver av hög kvalité. Det är fritt från både laktos och gluten – ett bra alternativ för de som kan nyttja vanligt “whey-protein”. Pulvret tillverkas utan upphettning och behandling med kemikalier, därför är det även att betrakta som rawfood.

Recept: Hampamjölk

Mängd: 1 liter
Ingredienser:

  • 1 liter vatten
  • 1 banan
  • 1 tsk vaniulj
  • 4 msk skalade hampafrö, eller. blötlagda oskalade hampafrön

Tillsätt ingredienserna i en mixer. Om du använder oskalade hampafrö, sila mixen i en nötpåse för att sila bort skalen. Om du vill så kan du sedan tillsätta superingredienser som t.ex. 1 mask maca, 1 mask acai, 1 tsk Ashwaganda och sedan mixa igen.

Add to cart